Sudarytas didžiausias sandoris Baltijos šalyse dėl gyvenamųjų būstų nuomai vystymo projekto

Sudarytas didžiausias sandoris Baltijos šalyse dėl gyvenamųjų būstų nuomai vystymo projekto

„BTA Baltic Insurance Company“ (BTA),  priklausanti vienai didžiausių draudikių Europoje „Vienna Insurance Group“, sudarė didžiausią šiais metais sandorį Baltijos šalyse su Suomijos statybos bendrove „YIT“, dėl bendrų investicijų į daugiabučių nuomai verslą, kurių suma sieks 120 mln. Eur. Bendrą veiklą pradedančios įmonės įsigys 500 butų, kurių vertė apie 65 mln. Eur. Sandorio metu tarptautinė nekilnojamojo turto (NT) konsultacijų bendrovė „Newsec“ kartu su partneriu „Redgate Capital”  atstovavo bendrovę „YIT“.

Pagal sandorį BTA už 65 mln. Eur. iš „YIT“ įsigys 5 statomus daugiabučiai nuomai Taline, Rygoje ir Vilniuje, kurie bus pabaigti per 2021-2023 m. „YIT“ investicijų dalį į projektą sudaro į 30 proc., BTA – 70 proc. Likusias lėšas bendrovės planuoja investuoti į kitus „YIT“ vystomus būsto projektus Baltijos šalyse, siekiant sukurti 120 mln. Eur portfelį.

Pasak sandoriui tarpininkavusios tarptautinės NT konsultacijų bendrovė „Newsec“ investicinių sandorių grupės vadovo Baltijos šalyse Andriaus Švolkos, tai yra vienas pirmųjų tokio dydžio portfelinis gyvenamojo būsto nuomos sandoris Baltijos šalyse. Sandorio tipas yra priskiriamas ateities finansavimui (angl. forward funding), kai pirkėjas finansuoja vystytoją  ankstyvoje objektų vystymo stadijoje. Be to, tai yra junginė įmonių veikla (angl. joint venture) tarp pirkėjo ir pardavėjo, kuri be pirminio portfelio (angl. seed portfolio) pardavimo, apims ir ateityje bendrovės „YIT“ vystomus būsto projektus.

„Rinkoje pastebimas vis didėjantis susidomėjimas iš institucinių investuotojų gyvenamojo būsto nuomos nekilnojamu turtu. „Newsec“ organizuotas „YIT“ portfelio pardavimo konkursas taip pat sulaukė neįtikėtinai didelio investuotojų dėmesio. Pavyzdžiui, Skandinavijoje gyvenamojo būsto nuomai NT segmentas sudaro apie 30-40% visos sandorių rinkos, nes ši  turto klasė matoma kaip saugi alternatyva nulinį pajamingumą generuojančioms obligacijoms. Matome, kad gyvenamojo būsto nuomai segmentas populiarėja ir tarp Baltijos šalių investuotojų“, – teigia A. Švolka.

Tai jau antras šiais metais investicinis sandoris į gyvenamojo būsto nuomos segmentą Baltijos šalyse. Lietuvos sostinėje Vilniuje š. m. birželio mėn. Baltarusijos žaidimų kūrėjas ir gamintojas „Wargaming“ įsigijo 76 butus Konstitucijos prospekte. Sandorio vertė siekė 20 mln. Eur.