Viešasis sektorius – nepanaudotas nekilnojamojo turto rinkos atsigavimo potencialas

Viešasis sektorius – nepanaudotas nekilnojamojo turto rinkos atsigavimo potencialas

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ pastebi, kad koronaviruso pandemijos krizei spręsti ir neišvengiamiems jos padariniams Lietuvoje mažinti susitelkė ne tik visuomeninės organizacijos, privatus verslas, bet ir valstybės valdomos įmonės (VVĮ).

„Newsec“ analizės ir tyrimų paslaugų grupės vadovo Baltijos šalyse Mindaugo Kulboko teigimu, stojant nekilnojamojo turto rinkai, vis didesnę reikšmę NT rinkai įgauna valstybiniai užsakymai ir viešieji konkursai,  viešosios ir privačiosios partnerystės projektai. Nemažiau svarbus –  ir privataus bei valstybinio sektoriaus bendradarbiavimas sprendžiant užklupusius COVID-19 sukeltus  sunkumus.

„Newsec“ parengtame video reportaže, Valdymo koordinavimo centro (VKC) vadovas Vidas Danielius atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje VVĮ reikšmingai prisideda prie COVID-19 krizės sprendimo. To pavyzdys – nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), kuri bendradarbiaudama su Finansų ministerija bei Ekonomikos ir inovacijų ministerija, parengė priemonių paketą, padedantį verslo įmonėms spręsti likvidumo ir finansines problemas, kylančias dėl COVID-19 pandemijos. Susisiekimo sektoriuje veikiantys valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ bei Lietuvos paštas, kurie pasitelkdami savo turimą infrastruktūrą prisideda logistiniais sprendimais atsigabenant ir paskirstant apsaugos priemones Lietuvos medikams.

„Šiuo laikotarpiu valstybės valdomos įmonės, kaip ir privataus kapitalo verslas, susiduria su dideliais iššūkiais. Dauguma VVĮ vykdo valstybės pavestas socialines funkcijas ir užtikrina tolesnį jų vykdymą nepaisant radikaliai besikeičiančių aplinkos sąlygų. Negana to, dalis VVĮ, pasitelkdamos savo infrastruktūrą ir resursus, rodo aukštą socialinės atsakomybės brandą ir ryžtingai imasi papildomų iniciatyvų, padedančių valdyti koronaviruso pandemijos krizę“,  – teigia V. Danielius

Kaip nekilnojamojo turto srityje veikiantį pavyzdį VKC vadovas pateikia valstybės nekilnojamąjį turtą valdančią ir jo priežiūrą užtikrinančią valstybės įmonę Turto banką. Prasidėjus pandemijai Turto bankas kreipėsi į šalies savivaldybes su siūlymu pagal poreikį karantinui ir kitoms būtinosioms reikmėms naudoti jos valdomas patalpas. Taip pat Turto bankas yra paskelbęs, kad neskaičiuos instituciniams ir privatiems klientams delspinigių už karantino laikotarpiu suteiktų paslaugų mokėjimo pradelsimus.

Turto banko vadovo Mindaugo Sinkevičiaus teigimu, įmonė į rinkos pokyčius reaguoja ne tik peržiūrėdama savo pardavimų strategiją: planuojama daugiau dėmesio skirti iki 10 tūkst. eurų vertės NT objektų pardavimams, bet ir reikšmingai prisidėti prie ekonomikos atsigavimo per modernizacijos apimčių didinimą.

„Šiemet turėjome labai ambicingus planus – planavome parduoti nekilnojamojo turto už 50 mln. eurų, t. y. apie 500 objektų. Tai turėjo būti rekordiniai metai. Tačiau šiandien situacija kardinaliai pasikeitė – domėjimasis nekilnojamu turtu yra labai stipriai sumažėjęs. Jei nesulauksime reikiamo susidomėjimo, tuomet didžiųjų objektų kainos agresyviai nemažinsime, pasiliksime juos savo portfelyje, kol rinka atsigaus, o pardavinėsime mažesnius, iki 10 tūkst. eurų vertės, objektus“, – teigia M. Sinkevičius.

Anot M. Sinkevičiaus, Turto bankas, kaip viešojo sektoriaus subjektas, kartu su Finansų ministerija supranta, kad šiuo laikotarpiu svarbu „įlieti“ į rinka pinigų ir deda tam daug pastangų.

„Šiemet planavome padėti modernizuoti 30 tūkst. kv. m patalpų. Šių projektų bendra suma per kelis metus sudarytų apie 40 mln. eurų. Mes esame gavę garantiją, kad pinigų turėsime, bet reikia turėti projektų – prieš pradedant rangos darbus, reikia pastatus suprojektuoti. Šiandien turime projektus tik 10-iai objektų ir esame atsirinkę dar 15, kuriems bus paskelbti projektavimo pirkimai. Dar tiek pat objektų turime rezervinių ir, jei pinigų būtų kaip planuojama, dar galėtume apie 40 tūkst. kv. m pateikti projektavimui“, – apie galimybes kalba Turto banko generalinis direktorius M. Sinkevičius.

Daugiau informacijos rasite „Newsec“ video reportaže su analizės ir tyrimų paslaugų grupės vadovu Baltijos šalyse Mindaugu Kulboku, Valdymo koordinavimo centro vadovu Vidu Danieliumi, Turto banko vadovu Mindaugu Sinkevičiumi.

 


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.