Vilniaus biurų rinkoje rekordinis I ketvirtis, galimas kai kurių naujų projektų vėlavimas

Vilniaus biurų rinkoje rekordinis I ketvirtis, galimas kai kurių naujų projektų vėlavimas

Pastaruosius metus vidutinis Vilniaus biurų vakansijos rodiklis siekė apie 3 proc. ir buvo vienas mažiausių Europoje. Žemas rodiklis skatino vis daugiau NT vystytojų orientuotis į biurų plėtrą Vilniuje, o nuomininkus sudarinėti sutartis į priekį, dar neiškilus verslo centrams. Netikėtas posūkis biurų rinkoje – pandemija ir karantinas – pakoregavo vystytojų ir nuomininkų nuotaikas bei analitikų prognozes.

Pasak „Newsec“ analizės ir tyrimų grupės vadovo Baltijos šalyse Mindaugo Kulboko, pastaruosius 5 metus biurų vystytojai rinkai kasmet pasiūlydavo apie 70 tūkst. kv. m modernaus biuro ploto. Panašiai tokiam plotui buvo sudaroma ir nuomos sutarčių, todėl vakansija išlikdavo stabiliai žema ir siekdavo apie 3 proc.

„Įsibėgėjus vystytojams, iki 2020 m. pabaigos Vilniaus biurų rinka pasipildys 115 tūkst. kv. metrų.  Tuo tarpu rinka, jei karantinas neužsitęs ilgiau,  ir toliau bus pajėgi įsisavinti panašų skaičių kaip anksčiau, t. y. 70 – 80 tūkst. kv. m biurų ploto per metus, tad šiais metais gali likti apie 25  – 35 tūkst. kv. m naujo biuro ploto, kuris padidins vakansijos rodiklį“, – teigia M. Kulbokas.

Anot jo, 2020 m. vidutinė vakansija Vilniuje ūgtels iki  8 proc. Minėta vakansija priartės prie Europos vidurkio ir vis dar išliks sveiku rinkos rodikliu – nors biurų pasiūla išaugs, bet tai neturės didelės įtakos nuomos kainų pokyčiams.

Tuo tarpu šių metų pirmą ketvirtį, buvo sudaryta sutarčių 37 000 kv. m ploto nuomai  ir bendras modernaus biuro ploto neužimtumas sumažėjo nuo 3,4 proc. iki 2,5 proc. (A klasėje nuo 3,1 proc. iki 2,0 proc., B klasėje nuo 3,6 proc. iki 2,9 proc.). Nuomos kainos laikėsi panašiame lygmenyje kaip ir praeitais metais: A klasės biurų projektuose kaina siekė 14-17 eurų už kv. m neįskaitant papildomas išlaidas, B klasės biurų projektuose –  11-14 eurų už kv. m, o senesnės statybos B klasėje  – 9-12 eurų už kv. m.

„Įdomu pastebėti, kad pirmą š. m. ketvirtį nebuvo priduotas nei vienas naujas projektas – biurų vystytojai arba laukia kol pasibaigs karantinas ir stabilizuosis situacija rinkoje, arba susidūrė su nenumatytomis, karantino sąlygotomis aplinkybėmis: statybinių medžiagų teikimo vėlavimu, darbininkų iš trečiųjų šalių išvykimu, finansinių srautų pokyčiais. Dėl šių ir kitų panašių priežasčių galimas net gi kai kurių naujų biurų projektų vėlavimas“, – teigia ekspertas.

Biurų rinkos prognozė 2020 metams – keisis nuomos sutartys, augs atskirų biurų plotai

Kaip pastebi „Newsec“ tarpininkavimo grupės vadovė Jurgita Šilaikytė, padidėjusi vakansija suteiks daugiau laisvės nuomininkams – jie turės didesnę biurų pasirinkimo laisvę, o nuomos kainos išliks panašios kaip dabar. Tuo tarpu projektų vystytojams augs poreikis investuoti į kokybę, gali didėti jų investicijos į biuro pritaikymą nuomininko poreikiams (apdaila, baldai ir t.t.). Pasibaigus karantinui ir įvertinus jo padarinius, tikėtina, kad atsiras ir nauja „sutarčių architektūra“ – tiek savininkai, tiek nauji nuomininkai iš kitos perspektyvos pamatę sutartinius įsipareigojimus, sieks atnaujinti arba pakeisti tradicinius sutarties punktus.

Nemažai iššūkių laukia ir senesnių nei 5 metai biurai, kurie sudaro 56 proc. bendros Vilniaus biurų rinkos. Pagal vyraujančią rinkos praktiką, nuomos sutartys dažniausiai peržiūrimos kas penkerius metus, todėl 2020 metais biurų savininkų laukia nemažas derybų etapas.

Taip pat prognozuojamas, kad kai kurios įmonės (paslaugų centrai, IT, telekomunikacijos, draudimas ir kt.) po karantino didins plotą dėl naujos, koronaviruso prevencijos sukurtos praktikos – poreikio išlaikyti didesnę distanciją tarp darbuotojų, jų dekoncentracijos viename plote. Tuo tarpu paslaugas teikiančių įmonių biurai  gali tapti dalinai uždari arba su numatyta didesne erdve vienam darbuotojui.

Daugiau informacijos interviu su „Newsec“ analizės ir tyrimų vadovu M. Kulboku, tarpininkavimo grupės vadove Jurgita Šilaikyte bei įmonių grupės „Eika“ vadovu Domu Dargiu.


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.