„Newsec“: Lietuvoje matoma sandėlių konsolidacija, šiandien yra geras momentas daryti sprendimą keltis į naują sandėlį

„Newsec“: Lietuvoje matoma sandėlių konsolidacija, šiandien yra geras momentas daryti sprendimą keltis į naują sandėlį

Šaltinis BNS; Newsec Property Outlook, ruduo 2024, Vilnius

Lietuvoje matoma sandėlių konsolidacija, antradienį „Newsec“ organizuotoje 2024 metų NT rinkos apžvalgoje „Newsec Property Outlook, Autumn 2024“ teigė „Newsec“ tyrimų ir analizės grupės vadovas Baltijos šalyse Mindaugas Kulbokas.

„Akivaizdžiai turime matyti konsolidaciją sandėlių, kuri yra atėjusi į Lietuvą, ir šiandien, matyt, jau nereikia kalbėti apie kažkokias logistines vingrybes, reikia viską daryti vienoje vietoje, maksimaliai investuoti į sandėlio dirbtinį intelektą ir mažinti kaštus. Turbūt tokį uždavinį šiandien turi logistai“, – teigė M. Kulbokas.

„Jeigu ateina nauji projektai ir naujos galimybės, tai aišku, kad nuomos kainos augimas vidutinis yra stebimas rinkoje“, – tvirtino jis.

„Newsec“ duomenimis, šių metų trečiąjį ketvirtį logistikos patalpų nuomos kainos per metus augo 3,6 proc.

Anot M. Kulboko, vertinant bendrą Lietuvos industrinio nekilnojamojo turto situaciją, šiandien yra geras momentas daryti sprendimą keltis į naują sandėlį, nes yra vietos.

„Jeigu anksčiau neužimtumo lygis buvo vos 1 proc., iki 3 proc., tai dabar yra 4 proc. neužimtų patalpų. Jau yra manevro laisvė čia ir dabar daryti sprendimą“, – sakė M. Kulbokas.

Pasak „Newsec“ atstovo, situacija su industrinio NT pasiūla yra nebloga – per šių metų tris ketvirčius, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais, pasiūla augo 20 proc.

„Jeigu žiūrėtume į tai, kas vyksta su statybos leidimais ir pasiūla, matau pakankamai neblogą potencialą, ypatingai žiūrint į pastatų išimamus leidimus. Tai reiškia, kad rinka yra gyva, rinka yra užsisukusi į teigiamą perspektyvą ir rinkos varikliai yra šiuo atveju, mano manymu, Kauno regionas. Kaunas yra ta vieta, į kurią visi orientuojasi kaip į ateities perspektyvinę vietą“, – tvirtino M. Kulbokas.

Pasak jo, Europa signalizuoja, jog yra mažėjanti paklausa sandėliams.

„Ko gero ta centralizacija, kuri įvyko prieš du-tris metus, šiandien duoda savo vaisius. Jau matome, kad mažesni nuomininkai nepriima sprendimų ir lieka senose patalpose“, – teigė M. Kulbokas.

„Aišku, kad kainų augimas yra ir natūralu, kad kai mes turime balansą tarp eksporto ir importo, jeigu kalbame apie Europos Sąjungą, to viso gėrio, kurį galėtume laikyti sandėliuose, yra vis mažiau ir mažiau arba galimybė prekių pasigaminti į sandėlį tampa su šiuolaikinėmis priemonėmis, kurios dirbtinio intelekto pagalba gali matuotis, kaip reikia sandėliuoti minimaliai prekių, yra spaudimas sandėlių rinkai“, – tvirtino jis.