Vilniaus biurų rinkos apžvalga, 2023 H1

Galutinis terminas artėja: nuomininkai delsia pasirašyti nuomos sutartis naujuose verslo centruose

Biurų nuomos rinkoje aktyvumas buvo lėtesnis nei tikėtasi, o bendras laisvų patalpų lygis paaugo ir 2023 m. pirmąjį pusmetį pasiekė 7,9%. Neseniai padidėjus subnuomojamo ploto pasiūlai, šiame segmente padaugėjo ir nuomos sandorių. Nuomos kainos dėl pritaikyto indeksavimo išaugo metų pradžioje. Nepaisant ekonominių iššūkių, vystytojai tiki rinkos galimybėmis ir aktyviai planuoja naujus biurų projektus.

PAGRINDINĖS ĮŽVALGOS
• Biurų nuomos aktyvumas 2023 m. I pusm. buvo lėtesnis nei tikėtasi – išnuomota tik 33 700 kv. m biuro patalpų, iš kurių 14 300 kv. m antrąjį ketvirtį. Dėl lėtėjančios ekonomikos nuomininkai persikėlimo planus vertina atsargiau ir ilgiau.
• Bendras laisvų patalpų lygis biurų rinkoje pirmąjį pusmetį išaugo nuo 6,5% iki 7,9%. A klasės laisvų patalpų sumažėjo, tačiau B klasės pasiūlai išaugus, padidėjo ir bendras laisvų patalpų lygis B klasės segmente. Tikimasi, kad iki metų pabaigos rinka stabilizuosis ties 6–7% laisvų patalpų vidurkiu.
• Pirmąjį pusmetį įvyko nedaug didelių nuomos sandorių, sprendimai dėl biurų nuomos buvo atidedami, kol stabilizuosis ekonominė aplinka.
• 2023 m. pirmąjį pusmetį suaktyvėjo biurų statyba ir projektų planavimas. Statomų arba planuojamų projektų kiekis patvirtina, kad plėtotojai tiki rinkos potencialu.