Atgarsiai po „Newsec Property Outlook, Spring 2024 Vilnius: Time for a local playground?“ apžvalgos

Atgarsiai po „Newsec Property Outlook, Spring 2024 Vilnius: Time for a local playground?“ apžvalgos

„Newsec“ Vilniuje organizavo tradicinę nekilnojamojo turto apžvalgą Newsec Property Outlook, Spring 2024: Time for a local playground?, kurios fokusas buvo vietinė “žaidimo aikštelė”. Dalyvių dėmesį labiausiai patraukė investicinių sandorių bei biurų rinkos apžvalgos.

Šaltinis: Verslo Žinios

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės pristato savo prognozes ateinantiems metams. Analizuodami pastarųjų metų duomenis ir perspektyvas, daugiau pozityvių žinių Baltijos šalims ar Lietuvai ekspertai neturi, o tai labiausiai lemia geopolitinė padėtis.

Investicinių komercinio NT sandorių Baltijos šalyse 2023 m., palyginti su 2022 m., sudaryta mažiau. Verslo centrai Baltijos šalyse pernai atsiriekė didžiausią investicijų dalį, nors Europoje šis segmentas buvo nepatraukliausias.

Visgi pastebima, kad jo patrauklumas gali sumažėti ir Lietuvoje – geidžiamiausi išliktų tik aukščiausios klasės, sertifikatus turintys biurai.

Tačiau yra ir manančių, kad investicijas į NT gali paskatinti sumažėjusios palūkanų normos ir pagerėjęs bankų finansavimas.

Veikė geopolitika

Monika Nedzinskaitė, NT paslaugų bendrovės „Newsec Advisers LT“ investicinių sandorių grupės vadovė Lietuvoje, įmonės organizuotoje konferencijoje „Property Outlook Spring 2024“ kalbėjo, kad prie neapibrėžtumo situacijos investuotojai jau prisitaikė.

„Dar rudenį kalbėjome, kad aktyvumą gali paskatinti priverstiniai pardavimai, dabar nuotaika yra tokia, kad sandorius gali paskatinti nebent (suvokimas – VŽ), kad reikia čia gyventi ir priimti sprendimus, nepaisant to, kokia yra situacija, nes jau nebeaišku, kiek laiko, kodėl ir ko laukti“, – pažymėjo ji.

Anot M. Nedzinskaitės, dabar didžiausią įtaką investuotojų sprendimams daro geopolitinė situacija.

„Newsec“ duomenimis, per 2023 m. Baltijos šalyse sudaryta investicinių sandorių už 785 mln. Eur, arba 6% mažiau nei 2022 m. Bendrovė į praėjusių metų statistiką įtraukė ir šį kovą užbaigtą investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondo ir tarptautinio kapitalo įmonės „Technopolis Lietuva“ sandorį dėl 6 verslo centrų Vilniuje. Plačiau apie tai skaitykite čia.

„Newsec“ skaičiuoja, kad kitose Europos šalyse investicinių sandorių apimtis traukėsi 51%, o Skandinavijoje – 54%.

„Išlaikome gana nedidelį pokytį, palyginti su tuo, kas vyksta Europoje. Taip gali būti dėl to, kad pas mus vyrauja vietos kapitalas, vartotojų lūkesčių indeksas yra pozityvus ir daro įtaką visiems. Kitaip tariant, kažkuri dalis to, kas vyksta, yra psichologija ir tikėjimas, kad ilguoju laikotarpiu gali įvykti kas nors gero“, – aiškina ji.

Investicinių sandorių grupės vadovė pažymi, kad Baltijos šalys liko „vietinių investuotojų žaidimo aikštelė“. Ji sako, kad kol kas investuotojų nuotaikos yra atšalusios, o kiekvienas sandoris reikalauja daug daugiau darbo.

„Investuotojai reikalauja didesnių grąžų, dėl to keičiasi tam tikro tipo projektų paklausa, auga dėmesys tvarumo kriterijams“, – teigia ji.

„Žiūrint per segmentus, biurai labai nepatrauklūs Europoje tiek investuotojams, tiek bankams, matome, kaip auga vakansija. Segmentas tampa rizikingas ir nepatrauklus. 2023 m. pas mus stebėtas kaip tik didesnis aktyvumas. Visgi sandoriai vyksta pigiai, manome, kad taip ir liks arba dar kiek kris, kaip Europoje“, – priduria M. Nedzinskaitė.

Martynas Babilas, „Newsec Advisers LT“ nuomininkų atstovavimo grupės vadovas, tikina, kad pasikeitė ir tendencija, kaip pastatus užpildo nuomininkai.

„Buvo įprasta atidaryti naujus biurų pastatus su 80–90% užimtumu, kartais netgi aukštesniu. Šiandien pamatyti 60–70% užimtumą yra geras rodiklis. Tai nereiškia, kad pastatas nėra patrauklus, tiesiog šiek tiek ilgiau užtrunka, kol užimtumas pasiekia 90% ir daugiau“, – sako M. Babilas.