„Luminor“ NT aukcione – sklypai gyvenamojo būsto statyboms šalia Žaliųjų ežerų

„Luminor“ NT aukcione – sklypai gyvenamojo būsto statyboms šalia Žaliųjų ežerų

Prasidėjo registracija į „Luminor bank AS“ bankui ir įmonių grupei priklausančių nekilnojamojo turto objektų trečiąjį aukcioną, kurį organizuoja tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“. Pradinė bendra 48 parduodamų objektų kaina siekia 5,2 mln. eurų. Atsižvelgiant į pirkėjų poreikius po antrojo aukciono, objektai siūlomi patrauklesnėmis sąlygomis – sumažintos pradinės kainos, dideli žemės sklypų masyvai išskaidyti smulkesniais, taip juos paverčiant patrauklesniais smulkiems vystytojams. Taip pat yra galimybė objektus įsigyti nelaukiant aukciono pradžios.

Pasak „Newsec“ Tarpininkavimo grupės vadovės Jurgitos Šilaikytės, nemažą aukcione parduodamo turto dalį sudaro skirtingo dydžio žemės masyvai arba pavieniai sklypai, tinkami gyvenamosios paskirties projektų vystymui arba nuosavų namų statybai. Atsižvelgiant į pirkėjų poreikius, dalis sklypų bus pasiūlyti patrauklesnėmis sąlygomis.

Pavyzdžiui, 1,5 ha žemės masyvas šalia Vilniaus, sparčiai augančiame ir viena prabangiausių gyvenviečių vertinamuose Mažuosiuose Gulbinuose prie Žaliųjų ežerų buvo suskaidytas į 11 atskirų sklypų, kurių pradinė aro kaina siekia tik 1000 eurų, neįskaitant PVM. Čia statomi namai vertinami kaip vieni brangiausių Lietuvoje šiuo metu – kaimynystėje esančiame kvartale namų kainos prasideda nuo 3 milijonų eurų.

Vos už kelių kilometrų nuo šios gyvenvietės prasideda Vilniaus miesto gyvenamieji rajonai: Santariškės, Visoriai, Jeruzalė, Baltupiai ir Fabijoniškės su miesto infrastruktūra: mokyklomis, darželiais, prekybos centrais, gydymo įstaigomis, viešuoju transportu. Dėl geros geografinės padėties, patrauklaus gamtovaizdžio ir brangių gyvenamųjų namų kaimynystės, Gulbinų gyvenvietė tampa vis paklausesniu Vilniaus rajonu.

Anot J. Šilaikytės, siūlomi mažesni žemės sklypai yra patrauklūs smulkesniems vystytojams, o vietovės lokacija yra ypač patraukli mieste dirbančiam žmogui, norinčiam gyventi ramioje vietoje, kur netrūksta gamtos, tačiau yra netoli miesto.

Stambesnių vystytojų dėmesio turėtų sulaukti aukcione parduodamas 5,4 ha masyvas tame pačiame Mažųjų Gulbinų rajone. 57 žemės sklypų masyvas yra tinkamas gyvenamosios paskirties mažaaukščių namų statybai. Objektas siūlomas už pradinę 568 tūkst. eurų, neįskaitant PVM.

Taip pat aukcione bus pasiūlyta ir rekreacinės paskirties objektų, pavyzdžiui, beveik 1000 kv. m bendro ploto poilsio namai su teniso kortais Molėtų rajone, šalia Siesarties ežero, už 368 tūkst. eurų pradinę kainą, neįskaitant PVM. Objektas tinkamas vystyti kaimo turizmo ar poilsinę veiklą – kaimynystėje netrūksta tokio pobūdžio objektų, vienas jų – Mindūnų apžvalgos bokštas. Pasiekti šią sodybą, esančią Aukštaitijos regioniniame parke, iš sostinės galima vos per valandą automobiliu.

Anot „Newsec“ ekspertės, komercinę veiklą vystančius pirkėjus sudominti turėtų gamybinių pastatų kompleksas Lingailių g. 6 Šiauliuose.

„Šiaulių Rėkyvos pramoniname kvartale, šalia kurio praeina geležinkelio atšaka, esantis 4650 kv. m ploto 2007 m. rekonstruotas gamybinės paskirties kompleksas yra pritaikytas gamybinei veiklai su administracinėmis ir sandėliavimo patalpomis. Kompleksas turi pastovius nuomininkus, todėl be papildomų investicijų generuoja nuolatinį pajamų srautą, kita vertus, pirkėjai objekte vystomą veiklą gali pritaikyti pagal savo poreikius. Pradinė objekto kvadratinio metro kaina – vos 172 eurai, o už tokią sumą šiandien panašaus objekto pastatyti būtų neįmanoma“, – pabrėžia J. Šilaikytė.

Brangiausias aukciono objektas – už daugiau nei 1 mln. eurų siūlomas 1250 kv. m išskirtinis administracinės paskirties pastatas Klaipėdos senamiestyje, Liepų g. 10. Tai istorinis, nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje esantis objektas, rekonstruotas 2002 m. Dviejų aukštų, 80-ties patalpų pastatui su mansarda priklauso vidinis kiemas, kuriame įrengtas lauko baseinas su fontanu. Pastato patalpose veikia bankas, todėl parduodamas objektas yra tinkamas vykdyti komercinę veiklą ir be pradinių investicijų.

Iš viso aukcione bus pasiūlyti 7 administracinės paskirties pastatai skirtinguose Lietuvos miestuose: Klaipėdoje, Panevėžyje, Marijampolėje, Ukmergėje, Molėtuose, Švenčionyse ir Utenoje. Visi jie yra centrinėse miestų lokacijose, tinkami komercinei veiklai. Pradinės objektų kainos prasideda nuo 85 tūkst. eurų iki 1 mln. eurų.

Pasak J. Šilaikytės, šios paskirties objektai susilaukė dėmesio ankstesniuose aukcionuose – jų metu nemažai buvusių banko administracinės paskirties patalpų buvo nupirkta.

Įvertinus praėjusių aukcionų rezultatus, didžiosios dalies siūlomų objektų kaina yra sumažinta iki 10 proc. Registracija į aukcioną prasideda liepos 9 d. ir tęsis iki liepos 30 d.