„Newsec“ konsultavo „Telia Lietuva“ dėl sklypo įsigijimo naujam duomenų centrui statyti

„Newsec“ konsultavo „Telia Lietuva“ dėl sklypo įsigijimo naujam duomenų centrui statyti

Tarptautinė nekilnojamojo turto (NT) konsultacijų bendrovė „Newsec“ atstovavo IT ir telekomunikacijų bendrovę „Telia Lietuva“, kuri sudarė sandorį dėl 2 ha sklypo įsigijimo Vilniaus rajone, Raisteniškėse. Čia IT ir telekomunikacijų bendrovė planuoja statyti didžiausią duomenų centrą Lietuvoje.

Pasak „Newsec“ industrinio NT vadovo Vyčio Kapočiaus, bendrovė lokaciją rinkosi vadovaudamasi ne tik praktiniais kriterijais, bet ir savo vertybėmis – tvarumu ir socialine atsakomybė. Buvo atsižvelgta į tai, ar pastatas darniai įsilies į esamą aplinką, neprieštaraus gamtosaugos principams, ar bus galima užtikrinti gerą susisiekimą ir būsimo duomenų centro saugumą. Atrasti kompromisą tarp kriterijų gausos – kainos, ploto ir užstatymo galimybių, įsigijimo terminų, elektros tiekimo infrastruktūros – buvo nemažas iššūkis.

Lokacija naujam duomenų centrui buvo renkama atsakingai – pirminiame etape buvo atlikta išsami potencialių vietų rinkos analizė ir palyginta daugiau kaip 20 galimų sklypų duomenų centro vystymui Vilniaus regione. Įvertinus visus kriterijus, bendrovė pasirinko sklypą prie automagistralės Vilnius–Panevėžys esančiose Raisteniškėse.

„Tinkamiausios lokacijos paieška reikalauja specifinių kompetencijų ir yra laikui imlus procesas, nes rinkos dalyviai, ieškantys sklypų verslo vystymui ir plėtrai turi įvertinti daug aspektų, kurie daro įtaką verslo modeliui. Viešai prieinamuose portaluose ne visi skelbimai yra tarpusavyje palyginami, be to, dalis objektų pasiūlos yra viešai neskelbiama, sandoriai tarp pirkėjų ir pardavėjų kartais derinami tiesiogiai“, – pažymi V. Kapočius.

„Telia Lietuva“ verslo užtikrinimo ir transformacijos vadovo Vytauto Bučinsko teigimu, per pandemiją stipriai išaugęs IT paslaugų poreikis, lėmė bendrovės apsisprendimą statyti naują, modernų ir tvarų duomenų centrą. Į vieną infrastruktūrą sujungus tris skirtingose Vilniaus apylinkėse esančius duomenų centrus, įmonė įgis didesnį konkurencinį pranašumą ir klientams galės pasiūlyti išskirtinius IT sprendimus bei dar daugiau saugumo.

Naujasis objektas bus tiesiogiai sujungtas su kitais dviem Vilniuje esančiais „Telia Lietuva“ duomenų centrais, taip sudarant didžiausią Baltijos šalyse duomenų centrų infrastruktūrą. Pasirinktame sklype yra tinkamos galimybės duomenų centro plėtrai ateityje.

„Duomenų centrai yra specifinė, tačiau visame pasaulyje šiuo metu itin paklausi ir sparčiai auganti industrinio NT kategorija. Lietuva dėl geografinės vietovės, vėsaus oro, gerai išvystytos ryšių infrastruktūros bei mažos stichinių nelaimių tikimybės yra palankioje pozicijoje tapti duomenų centrų lydere regione. Šis naujasis „Telia Lietuva“ duomenų centras neabejotinai pakels kartelę duomenų centrų rinkoje Baltijos šalyse“, – teigia V. Kapočius.

„Telia Lietuva“ netrukus ketina skelbti projektavimo bei statybų rangovų konkursus. „Newsec“ atstovaus bendrovės interesus ir tolimesniuose projekto etapuose – organizuojant projektavimo bei NT vystymo konkursus.


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.