„Newsec“: metų pabaigoje Vilniaus biurų rinkoje vakansijos lygis gali priartėti link 10 proc.

„Newsec“: metų pabaigoje Vilniaus biurų rinkoje vakansijos lygis gali priartėti link 10 proc.

Šaltinis: BNS Plius

2024 metų pabaigoje Vilniaus biurų rinkoje vakansijos lygis gali priartėti link 10 proc., antradienį „Newsec“ organizuotoje 2024 metų NT rinkos apžvalgoje „Newsec Property Outlook, Autumn 2024“ teigė „Newsec“ tyrimų ir analizės grupės vadovas Baltijos šalyse Mindaugas Kulbokas.

„Jeigu kalbėti apie metų galą, prisiduos dar keli biurai, tai Vilniuje ko gero priartėsime su neužimtumu metų gale link 10 proc. Seniai nematytas skaičius mūsų rinkoje“, – teigė M. Kulbokas.

Anot jo, Vilnius ateina į laikotarpį, kai spaudimas biurų nuomos kainoms bus didesnis ir didesnis.

„Tenka pripažinti, kad esame nuomininko rinkos pusėje. Vystytojai turės dar labiau pasistengti tam, kad tą nuomininką pritraukti į savo projektus, o projektų turime pakankamai nemažai. Vilniaus rinkoje šiandien atrodo šios dienos pradėti projektai yra be galo gražūs, kurie be galo daug priima inovacijų ir naujų sprendimų, bet iš esmės nuomininkai turi iš ko rinktis. Nuomininkai turi gražią paletę ir jie gali sau leisti priiminėti sprendimą ilgiau, priiminėti sprendimą neskubant“, – tvirtino „Newsec“ atstovas.

Pasak M. Kulboko, jau esantys pastatai šiandien rinkoje stengsis nuomininkų nepaleisti iš savo glėbio.

„Tai ta kova aštrėja tarp kainos ir matyt, čia turbūt reikės kompromisų“, – teigė jis.

M. Kulboko teigimu, šiuo metu tarp biurų patalpų pasiūlos ir paklausos yra balansas.

„Žvelgiant artimiausius dvejus metus matyčiau jau disbalansą, kuris yra susijęs su padidintu kvadratinių metrų kiekiu ir su sunkiai apčiuopiama paklausa“, – tvirtino M. Kulbokas.

Pasak M. Kulboko, nors pirmojo pusmečio rezultatai dėl pasirašytų sutarčių dėl biurų nuomos įkvėpė, jog biurų rinkoje situacija yra gera, trečiojo pusmečio rezultatai parodė aprimusią rinką.

„Matome, kad Lietuvoje gazuojame su biurais. Pirmo pusmečio rezultatas, kuris buvo apie 70 tūkst. kv. m plotui pasirašytų sutarčių dėl nuomos, įkvėpė, kad viskas lygtais gerai. Trečiasis metų ketvirtis sako, kad rinka aprimo. Vis sunkiau klientai yra pagaunantys žinutę ir sunkiai priimantys sprendimą“, – teigė M. Kulbokas.

M. Kulboko, klientai Lietuvoje dėl kelių priežasčių sunkiai priima sprendimus dėl biurų nuomos.

„Vienas iš jų yra bankrotų skaičius Europoje. Lietuvoje turime tą patį, paslaugų segmente turime bent keletą viešai paminėtų atvejų, kur iškeltos kompanijoms bankroto bylos. Tai reiškia, kad atsilaisvino plotai, kurie galimai gali būti pritaikomi kitam nuomininkui, reikės laiko. Aišku, kad turime sustojusį startuolių augimą. Anksčiau turėjome didelius pinigus, didelius investuotojus ir tokią sakyčiau visai aštrią plėtrą, greitą plėtrą startuolių rinkoje, tai dabar turime pristabdymą, pamąstymą apie produktą, apie produkto pardavimą, o ne tik tai, kaip greičiau kažką padaryti. Vėlgi tai yra tam tikra įtaka paslaugų segmentui ir biurų rinkai“, – tvirtino jis.

„Akivaizdu, kad šiandien priimti sprendimą keltis į naujas patalpas yra vis sunkiau, nes taip matematika vyniojasi. Kai matome „prime“ segmente kainų augimą vis dar, kuris nėra jau lygiai su infliacija ir vis labiau atspindi kaštų pusę, kiek kainuoja vystytojui pastatyti tą biurą, tai turėtume tuos faktorius įvertinti ir pasekmė, kuri yra Vilniaus biurų rinkoje, yra kylantis neužimtumas“, – teigė M. Kulbokas.

Anot M. Kulboko, bendrai situacija Europos Sąjungos biurų rinkoje yra stabili.

„Bendrai situacija Europos Sąjungoje su biurų rinka vertinama kaip stabili ir tas jau popandeminis sindromas, kad gal dirbame šiek tiek iš namų, gal nereikia tų biurų, kam važiuoti, jeigu galiu taupyti laiką, jau yra nykstantis“, – teigė M. Kulbokas

Pasak jo, „prime“ biurų nuomos kainos kyla, augimą galima susieti su infliacija.

„Labai džiugina neužimtų patalpų lygis, kuris yra žemiau 10 proc. p. ir šiandien to kilimo nesimato, kad atsirastų. Taigi Europos Sąjunga atrodo, kad turi pakankamai stabilią situaciją biurų rinkoje ir bendrame kontekste vertina kaip pakankamai perspektyvų investicijai produktą“, – sakė M.Kulbokas.