Nuotolinis darbas ištuštino biurus, bet nesumažino jų poreikio

Nuotolinis darbas ištuštino biurus, bet nesumažino jų poreikio

Šalyje paskelbus karantiną, dalis šalies darbuotojų pradėjo dirbti nuotoliniu būdu ir įmonių nuomojami biurai ištuštėjo. Tačiau netikėtai prasidėjęs socialinis eksperimentas, verslininkų nuomone, reikšmingos įtakos biurų ploto mažėjimui neturės.

Pasak tarptautinės nekilnojamojo turto bendrovės „Newsec“ nuomininkų atstovavimo grupės vadovo Baltijos šalyse Martyno Babilo, nuotolinis darbas tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje nėra naujiena, tačiau anksčiau ne visos įmonės turėjo progą jį išbandyti.

„Prasidėjus karantinui įmonės buvo pastatytos prieš faktą ir joms teko greituoju būdu perkelti savo veiklą į namų ofisus. Tiek didžiosios paslaugų ar technologijų įmonės, tiek mažos ir vidutinės įmonės gana greitai persiorientavo ir, dėka geros interneto ir telekomunikacijų infrastruktūros Lietuvoje, toliau sėkmingai tęsia savo veiklą“, – teigia M. Babilas.

Tačiau, pasak eksperto, nežiūrint į tai, kad darbas iš namų turi savo privalumų, žmonės vis tiek pasiilgsta „gyvo“ ir betarpiško bendravimo, kurio neatstoja jokios vaizdo ar garso priemonės. Spėjama, kad iš karto po karantino atšaukimo, į ofisus sugrįš ne tik nenorintys ar negalintys dirbti iš namų darbuotojai, bet ir tie, kuriems labai svarbus socialinis kontaktas. Tuo tarpu žiūrint iš įmonės pozicijos, darbdaviams rūpi kaip jaučiasi jų darbuotojai, todėl biurai išlieka vis dar svarbi motyvavimo priemonė.

„Po tam tikros pauzės, pastebėjome, kad biurų nuomininkai pradeda grįžti prie anksčiau suplanuotų biurų nuomos projektų. Tam nemažai įtakos turi ir nuomos cikliškumas – sutartys atnaujinamos maždaug kas penkerius metus, o derinti pradedamos likus metams iki sutarties termino pasibaigimo. Ypač tai aktualu didelėms įmonėms, kurios turi aiškias strategijas ir ilgojo laikotarpio planus. Kiek atsargiau šioje situacijoje elgiasi ir neskubina įvykių intensyvią plėtrą susiplanavusios įmonės“,- teigia „Newsec“ ekspertas.

Daugiau apie nuomininkų sprendimus dėl biurų nuomos ir su kokiais iššūkiais susiduria įmonės organizuodamos darbą iš namų, žiūrėkite interviu su nuomininkų atstovavimo grupės vadovu Baltijos šalyse Martynu Babilu ir advokatų profesinės bendrijos „WALLESS“ partnere Indre Jonaityte-Grice.