Patalpų nuomos mokesčio kompensavimas – karantino pradžioje tarp nuomotojų ir nuomininkų pasiekti susitarimai gali būti peržiūrėti

Patalpų nuomos mokesčio kompensavimas – karantino pradžioje tarp nuomotojų ir nuomininkų pasiekti susitarimai gali būti peržiūrėti

Tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ vaizdo  interviu kalbinama advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir Partneriai“ asocijuotoji teisininkė advokatė Galina Barin.

Prieš kurį laiką startavusi priemonė verslui, skirta daliniam nuomos mokesčiui labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms kompensuoti, Europos Sąjungos lygmeniu nėra nauja ir dalis valstybių narių jau taiko tokias valstybės pagalbos priemones.

Pagal patvirtintą schemą per karantino laikotarpį ar jo dalį veiklos negalėję vykdyti įmonės ir verslininkai gali tikėtis iki 50 proc. nuomos kaštų kompensacijos, jei nuomotojas bus suteikęs bent 30 proc. nuolaidą. Jei nuomotojas bus suteikęs didesnę nei 50 proc. nuolaidą, valstybės subsidija mažės.

Kaip pastebi G. Barin, subsidijos schemoje nėra numatyta ribojimų, kad pritaikytos nuolaidos nebūtų galima mažinti ar didinti, todėl karantino pradžioje tarp nuomotojų ir nuomininkų pasiekti susitarimai gali būti peržiūrėti.

„Šios nuolaidos dažniausiai buvo suteiktos tam tikram, dažniausiai mėnesio ar kelių, laikotarpiui, todėl verslas gali bandyti tartis dėl mažesnės nuolaidos ilgesniam laikotarpiui. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad vadinamasis kompensacinis laikotarpis, už kurį nuomininkas turės teisę gauti kompensaciją, yra aiškiai apibrėžtas, t. y. nuo 2020-03-16 plius 60 dienų po karantino laikotarpio pabaigos,“ – teigia advokatė.

Ir nors, pasak ekspertės, oficialių išaiškinimų dėl retrospektyvaus nuomos nuolaidos taikymo dar nėra pateikta, tačiau yra keli INVEGA komentarai, kad toks nuolaidos taikymas galimas, jeigu išrašytos sąskaitos nebuvo apmokėtos, arba, jeigu anuliuojamos anksčiau išrašytos sąskaitos 100 proc. nuomos mokesčiui už konkretų mėnesį, ir už tą patį mėnesį išrašomos sąskaitos su pritaikyta nuolaida (pastarosios ir nurodomos paraiškoje).

Advokatė taip pat rekomenduoja nuomos sutarties šalims, siekiant išvengti galimų ginčų ateityje, pasirašyti susitarimą, kuriame būtų aptariama nuomos nuolaidų suteikimo tvarka ir išsprendžiami visi su sutarties vykdymo suvaržymais karantino metu susiję klausimai.

Įmonės paraiškas paramą administruojančiai INVEGAI prašymus bus galima pildyti iki metų pabaigos, tačiau numatyta iki 100 mln. Eur suma bus dalijama iš karto.

„Nuomininkui pateikus paraišką su visais reikalaujamais duomenimis, INVEGA per 10 darbo dienų ją įvertina. Jei paraiška neatmetama ir priimama, apie tai informuojamas nuomininkas ir per 5 darbo dienas pasirašoma su juo sutartis dėl dalinio nuomos mokesčio kompensavimo,“ – teigia advokatė.

Tuo tarpu pinigų išmokėjimas priklauso nuo to, kada buvo pateikta paraiška. Jei paraiška buvo pateikta pirmoje mėnesio pusėje, tai kompensacija išmokama tą patį mėnesį, o paraišką pateikus antroje mėnesio pusėje, kompensacija išmokama tik kitą mėnesį. Nuomininkas, gavęs kompensaciją, turi sumokėti nuomotojui nuomos mokestį ne vėliau kaip per 5 darbo dienas.

Advokatė pastebi, kad nuomos kaštų kompensavimas taikomas atsižvelgiant ir į veiklos specifiką, todėl valstybės pagalba nesuteikiama nuomininkams, kurių pagrindė veikla yra lažybų ar kitų azartinių lošimų organizavimo veikla, finansinių įstaigų veikla, ginklų ir šaudmenų prekyba, elektroninė prekyba, taip pat –  nuomininkams, kurių nuomotojas yra valstybės turto valdytojas.

Jei turite klausimų dėl turto valdymo, prašome kreiptis:

RIDA KALVAITIENĖ

Turto valdymo grupės vadovė Baltijos šalyse

+370 620 49 430

r.kalvaitiene@newsec.lt