Rygos biurų rinkoje NT vystytojai jungia aukštesnę pavarą, sudaromos išankstinės nuomos sutartys

Rygos biurų rinkoje NT vystytojai jungia aukštesnę pavarą, sudaromos išankstinės nuomos sutartys

Pirmąjį 2021 m. pusmetį Rygos biurų rinkoje išnuomoto laisvo ploto kiekis pasiekė priešpandeminį lygį. Matydami rinkos potencialą, vystytojai toliau tęsia biurų plėtros projektus, orientuotus į modernius, aukštos kokybės sprendimus. Tuo tarpu nuomininkai palaipsniui keičia įpročius ir pradeda sudarinėti išankstines nuomos sutartis, pastebi tarptautinės nekilnojamojo turto (NT) konsultacijų bendrovės „Newsec“ analitikai naujoje 2021 m. I pusmečio Rygos biurų rinkos apžvalgoje „Riga Office Outlook“.

Pasak „Newsec“ analizės ir tyrimų paslaugų grupės vadovo Baltijos šalyse Mindaugo Kulboko, 2021 m. Rygoje bus pasiūlyta tik apie 9 tūkst. kv. m naujo biurų ploto, o 2022 m. šis skaičius bus 10 kartų didesnis. Prognozuojama, kad per artimiausius ketverius metus Rygos biurų rinką papildys 240 tūkst. kv. m modernaus ploto.

„Vystytojai nuo standartinių projektų pereina prie kūrybiškesnių sprendimų, kurie bus aktualūs modernioms, šiuolaikiškoms įmonėms – tai ekologija, darbo ir laisvalaikio balansą suteikiantys biurų miesteliai bei ryšį su praeities Ryga išlaikantys konversijos projektai“, – pastebi M. Kulbokas.

Rygoje kyla naujos kartos biurai

Kovo mėnesį „Lords LB Special Fund V“ pradėjo statyti „Preses Nama“ kvartalą, kurį planuoja pabaigti iki 2023 m. Objektas, kuriame galės įsikurti 2,5 tūkst. darbuotojų, rinkai pasiūlys patogią, jaukią ir sveikatą tausojančią darbo aplinką. „BREEAM Excellent“ sertifikato siekiantis biuras bus A++ energinės klasės, turės bendradarbystės, maisto, laisvalaikio ir pramogų erdves, taip pat pirmąją Baltijos šalyse futbolo aikštę ant stogo.

Kitą išskirtinį projektą vysto NT bendrovė „Eastnine“. „Kimmel“ kvartalas, kuriame transformuojama buvusios alaus daryklos erdvė į viešąsias vietas bei biurus, Rygoje jau užsitarnavo išskirtinės architektūros statusą. Bendras projekto plotas sieks apie 38 tūkst. kv. m, iš jų apie 4 tūkst. kv. m skirti paveldosaugai. Kvartale formuojamos multifunkcinės miesto erdvės, kur aikštėje šalia darbo išsaugomos istorinės detalės tradicijos.

Apie 40 proc. viso naujo ploto kitiems metams suplanuota Skanstes gatvėje, kuri ir toliau pildosi: „Linstow Baltic“ už 10,5 mln. EUR iš „NP Properties Group“ įsigijo „Sporta 2“ kompleksą, esantį netoliese besikuriančio Rygos centrinio verslo rajono. NT vystytojo vizija šiam konversijos projektui – moderni, aukštos kokybės, daugiafunkcinė urbanistinė erdvė, kurioje įsikurs biurai, parduotuvės, įvairios paslaugos bei laisvalaikio erdvės.

Daugeliui iš namų grįžtant į savo įprastas darbo vietas, biurų poreikis išaugo ir lėmė 2 proc. sumažėjusią vakansiją, kuri dabar siekia 13,2 proc. Tačiau palyginus su Europos sostinių laisvo biurų ploto vidurkiu, kuris siekia 6,8 proc., vakansijos lygis Rygoje išlieka gana aukštas ir suteikia nuomininkams daugiau galimybių rinktis bei ieškoti lankstesnių sąlygų.

Pasikeitę biurų nuomininkų poreikiai formuoja rinką

„Pandemijai po truputį traukiantis, Rygos biurų rinkos nuoma įgauna pagreitį, o prie rinkos aktyvumo stipriai prisideda naujai į rinką ateinančios tarptautinės ir IT įmonės. Jos diktuoja tendencijas vystytojams, renkasi tik aukščiausios klasės ir šiuolaikiškus biurus, kuriuos mato kaip reikalingą įrankį konkurencinėje kovoje dėl talentų. Pavyzdžiui, Baltijos regione lyderiaujanti tarptautinė alkoholinių gėrimų distribucijos bendrovė „Amber Beverage Group“ persikėlė į vieną iš naujausių verslo centrų Rygoje „Z-Towers“, tikėdamasi, kad modernesnė darbo aplinka motyvuos ir suburs darbuotojus, kurie užtikrins sėkmingą įmonės veiklą“, – teigia „Newsec“ ekspertas.

Didžiosios bendrovės iš anksto planuoja, kur norės įsikurti po kelerių metų ir sudarinėja išankstines nuomos sutartis objektuose, kurie dar tik kyla. Štai sostinėje įsikūręs SEB grupės verslo paslaugų centras pasirašė sutartį su NT vystytoju „GALIO Group“ ir jau 2023 metų pirmąjį pusmetį įsikurs ką tik pastatytame 12 tūkst. kv. m ploto verslo centre „GUSTAVS“. SEB teigimu, šis sandoris buvo ilgai planuotas, juo siekiama darbuotojus iš pavienių biurų suburti po bendru stogu, taip stiprinant įmonės vidinę kultūrą.

Pandemija lėmė ir kai kurių įmonių spartų augimą. Technologijų bendrovė „Draugiem group“ per pastaruosius 2 metus beveik padvigubino darbuotojų skaičių, o tai paskatino atverti dar vieno 3 tūkst. kv. m ploto biuro, esančio Raiņa bulvare, duris.