Viešbučiai. Labiausiai pandemijos paveikto sektoriaus ateitis

Viešbučiai. Labiausiai pandemijos paveikto sektoriaus ateitis

Tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ vaizdo reportaže apie labiausiai pandemijos paveiktą viešbučių sektorių kalbinama Brigita Aleksandravičiūtė, „Apex Alliance Hotel Management“ plėtros vadovė.

„Newsec“ analizės ir tyrimų paslaugų grupės vadovas Baltijos šalyse Mindaugu Kulbokas interviu pastebi, kad viešbučių veikloje kertinis parametras yra užimtumas, todėl dėl pandemijos drastiškai apribojus laisvą judėjimą tarp Europos šalių, viešbučių užimtumas krito daugiau kaip 85 proc., o kaina už laisvą kambarį (RevPAR) krito iki tol dar nematyto Europoje lygio – 8,5 EUR.

Ir nors atskiroms šalims atšaukiant karantiną, pradeda augti viešbučių užimtumo rodikliai, tačiau  atsigavimas daugiausiai vyksta vidaus rinkų sąskaita, todėl šiai metais sunku tikėtis sparčiai atsistatančių užimtumo rodiklių.

„Baltijos šalyse būtų didelis pasiekimas jei viešbučių užimtumas metų gale pasiektų 30-35 proc. Toks žemas užimtumo lygis gali iššaukti kainų karus, todėl pagrindinis šių metų viešbučių fokusas bus apsaugoti kapitalą ir sumažinti realius veiklos nuostolius,“ – teigia M. Kulbokas.

Pasak eksperto, esant tokiems rimtiems neapibrėžtumams dėl viešbučių veiklos tęstinumo, akivaizdu,  kad gali keistis ir viešbučių valdymo formos. Ateityje turto nuomos mokestį tikėtina keis valdymo mokestis nuo pasiektų viešbučio veiklos rezultatų, o kai kurie turto savininkai turėtų jau dabar galvoti apie alternatyvų turto panaudojimą konvertuojant turtą į kitą NT sritį. Tikėtina, kad labiausiai karantino paveiktame sektoriuje bus ir priverstinių turto pardavimų.

Anot Brigitos Aleksandravičiūtės, „Apex Alliance Hotel Management“ plėtros vadovės, bendrovė „Apex Alliance Hotel Management“ buvo vieni pirmųjų sureagavę į besikeičiančią situaciją ir  dar prieš paskelbiant karantiną (nuo vasario 25 dienos) įsivertino savo finansinę situaciją ir pradėjo taikyti išlaidų mažinimo bei kitas priemones. Taip pat bendrovei, kuri valdo 6 pasaulinių tinklų viešbučius  Europos Sąjungoje, džiaugėsi sulaukusi vietinės valdžios ir Europos Sąjungos fondų paramos.

„Gana anksti supratome, kad viešbučiai stipriai pasikeis – viešnagės patirtis skirsis nuo to, prie ko buvome pripratę. Tai bus nauji veiklos ir saugumo standartai, naujos procedūros, kurias mes savarankiškai parengėme ir pradėjome ruoštis jų įgyvendinimui“, – teigia B. Aleksandravičiūtė.

Priėmus sprendimą dėl viešbučių atidarymo, įmonė rinkodaros ir pardavimų skatinimo veiksmus nukreipė į vietinę ir kaimynines rinkas.

„Pradėjome turizmo skatinimo iniciatyvas, kurių metu lietuvius kviečiame aplankyti Rygą, o latvius – Vilnių, siekiame populiarinti bei atgaivinti turizmo sektoriuje dirbantį smulkųjį bei atsakingą verslą – restoranus, muziejus, pramogų parkus ir kita“, – papildo plėtros vadovė.

Daugiau informacijos rasite „Newsec“ video reportaže su analizės ir tyrimų paslaugų grupės vadovu Baltijos šalyse Mindaugu Kulboku ir Brigita Aleksandravičiūte, „Apex Alliance Hotel Management“ plėtros vadove.