Vilniaus biurų nuomos rinkoje – didžiausias šių metų sandoris

Vilniaus biurų nuomos rinkoje – didžiausias šių metų sandoris

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ atstovavo Pasaulinės grynųjų pinigų perlaidų lyderės „Western Union“ valdomą bendrovę „Western Union Processing Lithuania“ (WU), sudarant daugiau nei 15 tūkst. kv. m biuro nuomos sutartį su Suomijos nekilnojamo turto investicijų ir valdymo bendrove „Technopolis“.

Iki sandorio WU buvo įsikūrusi trijuose Vilniaus Ozo parko rajone esančiuose „Technopolio“ pastatuose, o po sandorio nuomotas patalpas sutelkė į du verslo centrus bei padidino bendrą patalpų plotą. Nuo šiol WU užims visą „Gama“ pastatą ir 66 proc. „Delta“ verslo centro ploto, o įvykdžiusi paslaugų centro veiklos plėtrą, įmonė verslo parke iš viso užims daugiau nei 25 tūkst. kv. m. Bendrovės išsinuomotas plotas -– didžiausias šiais metais Vilniuje sudarytas biurų nuomos sandoris.

„WU sprendimą tęsti ilgalaikę nuomą bei vykdyti plėtrą verslo parke „Technopolis“ lėmė strategiškai patogi lokacija, šioje teritorijoje suformuota infrastruktūra, profesionalus biurų valdytojas, taip pat ir kokybiniai pastatų parametrai – racionalus ir lankstus ploto panaudojimas, pagal WU poreikius projektuojami ir įrengiami biurai“, – teigia Martynas Babilas, „Newsec“ nuomininkų atstovavimo grupės vadovas Baltijos šalyse.

Anot „Technopolio“ Lietuvos verslo regiono vadovės Linos Maskoliūnės, šis sandoris – „Technopolio“ požiūrio į ilgalaikį bendradarbiavimą ir jo metu įgyto didelio pasitikėjimo rezultatas.

„WU sutarties atnaujinimas dar labiau išsiplečiant mūsų verslo parke parodo, kad gerai atliepiame savo klientų poreikius. Šiandien verslui svarbiausi dalykai – talentų pritraukimas, jų išlaikymas bei verslo tęstinumo užtikrinimas per kokybišką ir stabilią infrastruktūrą. Mūsų darbas – padėti savo klientams tuo pasirūpinti, o COVID-19 krizė dar geriau parodė, kokie stiprūs ir lankstūs esame bei kokią sklandžią infrastruktūrą ir klientų aptarnavimo kultūrą esame sukūrę“, – pastebi ji.

Nuo pat veiklos Lietuvoje pradžios 2011 m., WU kūrėsi ir plėtėsi Ozo teritorijoje, kurios pastatus „Technopolis“ įsigijo 2013-aisiais. Veiklą pradėjusi „Beta“ pastate, 2013 m. WU plėtėsi į „Gama“, o 2016-ųjų pabaigoje pastačius „Delta“, bendrovė išsinuomavo patalpas ir šiame biurų pastate. „Tokioms sparčiai augančioms įmonėms verslo parkai su bendra infrastruktūra – itin patogus ir lankstumą užtikrinantis sprendimas. Šiuo būdu nuomininkui galime garantuoti sklandžią plėtrą vienoje teritorijoje, neišsiblaškant per kelias miesto vietas. Taip pat per septynerius veiklos Lietuvoje metus įsitikinome, kad mūsų siūlomas platus papildomų biuro paslaugų spektras atitinka ne tik mažų ir vidutinių, bet ir didžiųjų nuomininkų, tokių kaip WU, kokybės lūkesčius“, – verslo parkų infrastruktūros privalumus vardija L. Maskoliūnė.

Balčikonio gatvėje įsikūrusiame B+ klasės „Gama“ verslo centre WU po sandorio užims visą pastato plotą – 11 300 kv. m, o šalia esančiame B+ klasės „Delta“ pastate bendrovė užims apie 66 proc. pastato – 14 300 kv.m. „Deltoje“ taip pat yra įsikūrę daug smulkaus ir vidutinio verslo įmonių, čia veikia 100 darbo vietų bendradarbystės erdvė „UMA“. Ozo teritorijoje taip pat stovi „Technopoliui“ priklausantys B+ klasės verslo centrai „Alfa“, „Beta“ (du biurų pastatai), „Gama“, „Penta“ bei baigiamas statyti „Nova“. Visi šio verslo parko pastatai įvertinti LEED „Gold“ sertifikatais.

Nuomininkai kardinaliai savo planų nekeis

„Vilniaus biurų rinka nuomininkams šiuo metu yra ypač palanki alternatyvų skaičiumi, negana to, yra statomi nauji didelės apimties B+ klasės biurų pastatai, kurie padidins kokybiško ploto pasiūlą. Vis dėlto, atidžiai įvertinus esamus pasirinkimo variantus, „Technopolio“ pasiūlymas labiausiai atitiko „Western Union Processing Lithuania“ poreikius, todėl biuro nuomos sandorio procesas buvo sklandus. Tai kol kas didžiausias šių metų biurų sandoris ne tik Vilniuje, bet ir visose Baltijos šalyse, kuris demonstruoja aktyvią rinkoje jau veikiančių paslaugų centrų plėtrą“, – sako M. Babilas.

Eksperto teigimu, nepaisant pandemijos sukelto neapibrėžtumo rinkoje, biurų segmentas išlieka tarp mažiausiai paliestų NT sektoriuje ir nuomos sutarčių pratęsimų gali daugėti: „Nors didžiosios bendrovės ir toliau planuoja dalinį darbą iš namų, biuro ploto nemažina, tikėdamos, kad biuras visgi išliks pagrindine vieta darbui ir bendradarbiavimui – tai iliustruoja ir WU pasirinktas sprendimas“, sako M. Babilas.

Jis pabrėžia, kad nežiūrint į rekordinius I ir II ketvirčių nuomos sandorius, šiais metais bendras metinis ploto įsisavinimas, lyginant su pernai metais (kurie aktyvumu buvo rekordiniai visoje Vilniaus biurų rinkos istorijoje), bus šiek tiek mažesnis dėl kelių nukeltų nuomos sandorių.

„Vis dėlto, bendrovės, kurių nuomos sutartys baigiasi, turės priimti vienokius ar kitokius sprendimus, todėl manau, kad šiemet bus daugiau sutarčių pratęsimų nei persikėlimo, o pačios sutartys bus trumpesnės – 1-2 metų, taip susitariant dėl trumpalaikio lankstumo. Kita vertus, yra nemažai augančių bendrovių, ypač technologijų bei paslaugų centrų sektorių, kurios turi aiškų biuro ploto poreikį ir yra nusiteikę kraustytis į naujus bei didesnius biurus“, – teigia „Newsec“ nuomininkų atstovavimo grupės vadovas Baltijos šalyse.


Tam, kad galėtume užtikrinti tinkamą svetainės veikimą, naudojame būtinuosius slapukus. Be šių slapukų, taip pat norėtume nustatyti ir analitinius bei reklaminius slapukus, kad, įsimindami jūsų nuostatas ir pakartotinius apsilankymus, galėtume jums suteikti aktualiausią patirtį. Paspausdami „Priimti“ jūs sutinkate, kad būtų naudojami visi nebūtinieji slapukai. Galite pasirinkti, kokius slapukus naudoti, ir daugiau sužinoti apsilankę mūsų Slapukų politikos puslapyje.