Vilniaus miesto savivaldybės ambicija – centralizuotas nekilnojamojo turto valdymas

Vilniaus miesto savivaldybės ambicija – centralizuotas nekilnojamojo turto valdymas

Tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ vaizdo reportaže apie Vilniaus miesto savivaldybės ambicijas ir planus nekilnojamojo turto (NT) srityje kalbinamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

„Newsec“ analizės ir tyrimų paslaugų grupės vadovas Baltijos šalyse Mindaugu Kulbokas interviu pastebi, kad šiuo metu yra tinkamas laikas miestų savivaldoms iš naujo peržiūrėti valdomo nekilnojamojo turto portfelius ir priimti kardinalius sprendimus dėl efektyvaus jų valdymo. NT ekspertui pritardamas Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pastebi, kad neefektyvus nekilnojamojo turto valdymas stabdo miesto pažangą.

„Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė ir jos įstaigos nekilnojamojo turto vystymo, valdymo ir administravimo funkcijas vykdo savarankiškai, todėl iki šiol nėra tiksliai žinoma savivaldybės ir jos įmonių nekilnojamojo turto rinkos vertė, išlaikymo kaštai, galimos investicijos ir plėtros galimybės. Dažnu atveju nekilnojamojo turto dokumentai nesutvarkyti, Registrų centro duomenys apie turtą neatitinka tikrovės, kadastrinės bylos pasenusios, sklypų duomenys neteisingi. Visa tai stabdo teritorijų atsinaujinimą, miesto plėtrą ir kenkia miesto įvaizdžiui“, – teigia P. Poderskis.

Kaip pastebi pašnekovas, susiklostė ydinga situacija, kad kiekviena įmonė ar įstaiga sprendimus dėl nekilnojamojo turto pardavimo ar vystymo dažnai priima tenkindama tik savo įmonės poreikius ir tikslus, neatsižvelgdama į miesto interesus. Be to, daugelyje įmonių ir įstaigų trūksta nekilnojamojo turto valdymo kompetencijų įmonės viduje.

„Sekdami valstybės pavyzdžiu, svarstome steigti Vilniaus miesto nekilnojamojo turto kompetencijų centrą – Vilniaus vystymo kompaniją, kuri būtų atsakinga už nekilnojamojo turto valdymą, priežiūrą ir vystymą. Tikime, kad NT kompetencijų centras leis įmonėms ir įstaigoms koncentruotis į savo tiesiogines funkcijas, užtikrins kompleksišką miesto plėtros planavimą, apleistų teritorijų sutvarkymą ir, svarbiausia, –  skaidrų procesą bei NT valdymą“, – papildo P. Poderskis.

Daugiau informacijos rasite „Newsec“ video reportaže su analizės ir tyrimų paslaugų grupės vadovu Baltijos šalyse Mindaugu Kulboku ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriumi Povilu Poderskiu.